Noord-Hollandse kaas
Puur is niet alleen ‘zuiver’ en ‘echt’ maar ook compleet en helder, maar vooral 'puur'.
ons assortiment
Puur is niet alleen ‘zuiver’ en ‘echt’ maar ook compleet en helder, maar vooral 'puur'.
Vers en romig en een bijzonder zachte smaak
Een echte winnaar!
Puur, mild en vol komijn!
Waar alle smaak om draait.
Voor mensen met een rijke smaak.
Boeren kruidenkazen, in vele soorten
Boeren Leidsche sleutelkaas 30+
‘Tijd is het belangrijkste ingrediënt’
En dat is niet voor niets. Tijd zorgt ervoor dat De Rotterdamsche Oude zo uniek mogelijk is en ook blijft.
Het uiterlijk, het karakter en de uitgesproken smaak worden door tijd gecreëerd.
Tijd zorgt tevens voor veranderingen in de kaas.
Veranderingen die zorgen voor een unieke aroma en zelfs het uiterlijk van De Rotterdamsche Oude.
Kaas wordt gemaakt van verse volle melk die kort verhit is, dit noemen ze ook wel pasteuriseren.
Aan de melk wordt een stremsel en een starters cultuur toegevoegd.
Hierdoor gaan de eiwitten stollen en ontstaat er een vaste substantie, de wrongel, en blijft er vocht over (de wei).
De wrongel drijft in het vocht, de wei. Wei bevat onder andere melksuiker (lactose), mineralen en vet.
De wrongel wordt in een vat gestopt en samengeperst waardoor de wei er wordt uitgeperst. De wei wordt afgetapt.
De nog korrelige wrongel wordt verzameld in een rond vat en wordt hier stevig in geperst. Daardoor krijgt de kaas haar ronde vorm.
Vervolgens wordt de kaas een aantal dagen in het pekelbad gelegd. Door dit pekelbad zijn de kazen beschermd tegen bacteriën. De smaak, de vorm en textuur wordt hier bepaalt.
De kaas rijpt 4 weken tot meer dan een jaar. De duur van de rijping bepaalt onder andere de smaak van de kaas. Hoe langer de kaas rijpt, hoe pittiger de smaak zal worden.